Sayfalar

26 Kasım 2010 Cuma

YANGIN ALARM SİSTEMLERİ

    Yangin algilama sistemleri erken algilama ve uyarma prensibine dayanir. Böylece müdahale etmek ve yangini söndürmek asamalari oldukça kolaylasir. Yangin çikmasina sebep olan madde, gaz kimyasallari içerigine göre üç farkli prensipte tepki verir. Algilama
sistemleri de buna dayanir. Bunlar; Duman, isi ve alevdir. Her üç tepkiye göre farkli kullanim ve uygulama alanlari bulunan dedektör tipleri mevcuttur. 

 Yangin algilama sisteminde yangin kontrol paneli, duman, isi veya alev dedektörü, yangin butonu, sirenler ve flasörler bulunur.

YANGIN KONTROL PANELI Bütün dedektörler, sirenler ve butonlar bu panele baglanir. Sistemin kontrol merkezidir. Ihbarin geldigi bölgeyi gösterir. Içlerinde elektrik kesilmelerine karsi akü grubu bulunur. Alarmin geldigi odayi ya da noktayi tesbit etmek için analog veya elektronik adresli paneller kullanilmasi gerekir.
DUMAN DEDEKTÖRÜ Iyonizasyon Duman Dedektörleri; Dumani algilayan bir hücre içindeki iyonizasyon akiminin degisiminde algilama yapilir. Ancak radyoaktif madde içermesinden dolayi birçok firma tarafindan üretimleri durdurulmustur. Optik duman dedektörlerinde ise algilama hücresinde bir isik kaynagi ve bu isik kaynaginin bir alicisi mevcuttur. Duman bu hücre içine girdiginde isik dagilir ve algilama gerçeklesir. Isin tipi duman dedektörleri ise
digerlerinden farkli olarak alici verici prensibine göre çalisirlar.Bir vericiden yayilan infrared isik kaynagi bir aliciya ulasir. Yangin durumunda olusan duman bu infrared isigi kestiginde algilama durumu olusur.

                     




ISI DEDEKTÖRÜ Sabit sicaklik dedektörünün monte edildigi yerdeki sicaklik belli bir degere ulastiginda algilama yapar. 60' ve 90'
çogunlukta kullanilan tipleridir. Ancak degisik uygulamalar için degisik tipleri de mevcuttur. Sicaklik artis hizi dedektörü hava sicakliginin belirli bir zaman araligindaki artisini ölçerek, bu artisin normalin üzerinde olmasi durumunda algilama yapar.

ALEV DEDEKTÖRÜ Alev dedektörü yanginin alev asamasini görerek algilama yapar. Alevin yapisinda bulunan ultraviyole ve/veya infrared isinimi algilarlar.

YANGIN BUTONU Yangin aninda, yangin alarmini manuel olarak personel tarafindan devreye sokulmasini saglarlar. Üzerinde bulunan camin kirilarak alarm butonuna basilabilir. Böylece yanlis alarmlar olmaz.


SIRENLER VE FLASÖRLER Yangin aninda çevredekileri uyarmak amaciyla kullanilirlar.
Sesle uyarmak için sirenler görsel uyari içinde flasörler kullanilir. 






2 yorum: